Friday, September 06, 2013

Pesta Bola Merdeka 2013

 
 
Ketika artikel ini ditulis, kurang 48 jam lagi akan berlangsungnya Kejohanan Pesta Bola Merdeka. Ironinya, semacam tiada hebahan dari kaca tv mahupun facebook sendiri. Sehinggakan facebook HarimauMalaya(official) selamba saja mengupload gambar yang tiada kaitan dengan bolasepak. Membuktikan kejohanan yang tertua di Asia ini hilang serinya tidak serupa dulu. Asal Pesta Bola Merdeka bertujuan meraikan ulangtahun kemerdekaan Malaysia. Entah kenapa dari tahun 2009 hingga ke 2012 ianya tidak dilangsungkan malah dibatalkan.
 
 
Hanya 4 pasukan termasuk Malaysia menyertai kejohanan kali ini. Ya, empat pasukan sahaja. Semua pasukan menghantar skuad U23. Medan terbaik untuk Ong Kim Swee menguji sejauh mana keupayaan skuad bawah 23 tahun dalam misi mempertahankan pingat sukan SEA akan datang. Thailand, Singapura dan Myanmar (suatu ketika dipanggil Burma) akan menentang pasukan Malaysia yang akan dijalankan secara 4 penjuru.
 
 
Jarak antara kampung Sagil dengan Stadium Darul Makmur lebih kurang 240km. Dengan harga tiket serendah RM38 hingga RM375 dan kenaikan minyak 20sen seliter, adalah lebih baiknya aku melayan di depan kaca tv. Chnl Astro 834HD. Aku harap stadium terbakar dengan smoke bomb dan flare!!! Serta chant yang meruntuh jiwa FAM.
 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...