Monday, December 26, 2011

Apabila banyak bende nak diceritakan...(Part 2)


Haisshh..kemalasan melanda, jadi aku berkarya ala-ala blog Dr.M atau mahatiew lagaknye :

1. Abang Ipar sekeluarga datang, jam 2 pagi sampai di rumah. Apa yg aku buat jam 2 pagi di waktu cuti?

2. Pagi Sabtu (Okey..tengahari sebenarnya), kami turun kegunung ledang, satu jiwa sokong Malaysia, Singapore An**ng di bunuh saja! Semangat Ultras Malaya, walupun hujan sepanjang, siren berbunyi dan bayaran tiket yg mengarut (aku doakan saja moga terbakar pondok tiket itu!), kami masih boleh beriang-ria sambil berkubang ibarat kerbau kepanasan.

Seronok ye?!....

Monday, December 19, 2011

Apabila banyak bende nak diceritakan...


Sabtu lepas power trip dari jam 11 ke jam 5 ptg. Apa aktiviti kitaorang? Pergi mandi gunung sampai jam 3, tetiba hujan langsung packing balik ke rumah. Air Terjun Gunung Ledang masih seperti itu. Masih dengan RM2 untuk setiap kereta dan seringgit setiap kepala di dalam kereta. Masih dengan sampah-sarapnya. Masih dengan pokok matinya. Masih dengan tandas yg berbau hancing sejauh 50 meter. Ape bangang diorang nih! Duit tu mane pergi? Mengamuk puteri tu kang baru ade akai!

Sampai kerumah masih lagi black-out. Dan hujan yang x kenal erti berhenti sehingga lah hari ini! Mudah-mudahan kawan2 aku selamat semua. Tiada yg terlibat dgn banjir harapnya. Sambil lepak2 menghadap laptop, aku pergi kedapur melihat isteriku berhempas pulas menyiapkan laksa. Sampai saja didapur, "Bang, tolong asingkan isi ikan dengan tulangnya". Sambil menghulurkan semangkuk ikan sardin 6 ekor kepada aku. "Dem..Ini kerje seorang lejen..(dalam hati)". Malam baru dapat rase laksa. Aku bukanlah peminat hardcore. Tapi sebab lame x layan, jadi aku bedal sahaja. Sekurang-kurangnya ade point untuk menghisap tembakau.

Selepas tnb menyiapkan kerjanya (kerje ape ntah dibuat, aku tgk macam satu opis je turun, siap kereta, lori, van bagai...nak klaim ot letew....), langsung aku ke laptop. Seperti kuduga internet down. Okeh..aku silap..internet ok, yg downnya ialah proxy. Apelah internet kalau menggunakan line jtm yang di blok sane sini. Apelah internet tanpa fb dan blog. Jadi, lebih baik aku katakan saja internet down!

Dan hari ini, aku ditugaskan pulak mengajar microsoft office words 2007. Ape barang ngajo words?! Ape barang ko cakap, ko try la buat latihan aku, baru ko akn sedari erti langit tinggi atau rendah! Latihan sampai 8 modul, sempat buat 4 modul sahaja..hahaha!

Dengar kata Liverpool menang! Harimau Muda pun menang jugak! Inilah yg dinamakan mendongak ke langit!

Thursday, December 01, 2011

Malaysia, Bahrain, Ultras, keropok, air dan peniup Vuvuzela mintak penumbuk!


Hujan sepetang hingga ke malam di Bukit Jalil hari tu. Ape ade hal, kt luar je kene hujan, kt dalam relek2 je sambil makan keropok dan menghisap rokok. Kali ni aku port kat area Gate-Q1 (Rase aku lah), sebelah dengan Ultras Malaya (UM). Sejam sebelum sepak mula, macam-macam gelagat bole tgk kt dlm stadium. Sekarang ni baru aku tau ape yg UM buat sebelum, semasa dan selepas game malam tu. Aku bukan Pro-UM. Aku hanya tulis dari ape yg aku nampak. Jadi, tolong jgn bangangkan aku seperti Sokernet.

Tuesday, November 22, 2011

Penantian 20 Tahun Indonesia Untuk Menang (...atau kalah)


Maghrib da masuk, aku update sekejap blog aku memandangkan talian internet dikuarters baru ok selepas down selama sehari (mungkin disebabkan Harimau Muda menang emas di sukan SEA), maka sekaranglah masa yang sesuai.

Aku x cukup patriotik. Dari zaman sekolah rendah (time tadika ade nyanyi negaraku ke? kalu nyanyi tomtombak atau sepsepsep ade la kot) lagi udah menyanyi Lagu Negaraku. Boleh kata setiap kali perhimpunan. Terutamanya hari Isnin. Masuk sekolah menengah, hari2 nyanyi Lagu Negaraku. Sekarang bekerja pun hari2 nyanyi Lagu Negaraku. Aku x pasti ape perasaan student2 aku waktu diaorang menyanyikan lagu tersebut. Tapi yang pasti, patriotik hanya diajar di dalam bilik darjah secara teorinya. Itupun kalau ada. Lagu Negaraku tidaklah se'nationalism' Indonesia-Raya kalau didengar dari rentak lagu dan liriknya. Namun Lagu Negaraku lebih syahdu, lebih cintakan negara. Tambahan pula kalau dilaungkan bersama dengan 85,000 rakyat Malaysia yang lain.

Friday, November 18, 2011

Kenapa sebilangan warga Indonesia membeci Malaysia



Jujur...Aku copy paste saja tulisan di bawah yg aku dapat dari laman sesawang kompasiana.com. Surat atau electronic mail luahan rasa seorang warganegara Malaysia...Mari kita perdengarkan...Untuk makluman, gambar di atas adalah jelmaan seekor atau dua ekor garuda..mistik! ;)

Tuesday, November 08, 2011

Ubuntu 11.10


Masih lago dalam mood Raya dan bercuti. Sekadar melepakkan diri dirumah sambil kemudiannya menyidai baju diampaian. Tapi bukan ampaian kain yg aku nak bualkan. Korang ade laptop? Kalu x de, cubalah untuk beli satu. Kerana ianya merupakan keperluan. X percaya? Sila tanya pada lebai google. Malas nak bertanya? Sila pergi mati (dengan izin). Bila kita bercakap tentang laptop, biasanya ia digunakan untuk Internet. Dan kajian dari CISCO menerusi laporan Connected World Technology 2011 menunjukkan :- 

Sunday, October 30, 2011

We need football teams based on town and cities, not f**king FAs.


Entah kenape maghrib2 ni  tetiba aku nak menulis. Sebelum solat aku nak cerita sikit pendapatan aku dalam bola sepak di Malaysia. Orang bunian pon tau yg Terengganu tewas kepada Nogori 9. Terima kasih kepada keeper. Lagaknye menangkap bola seperti bermain sep-sep-sep...tom-tom-tom. Bermula dari situ Sang Penyu menangis. Aku tumpang kecewa kepada peminat Terengganu kerane aku pernah melaluinya ketika Singapurapura menewaskan Malaysia. Untuk peminat Nogori 9, sekalung tahniah. Tapi bukan itu yang aku kecohkan.

Aku follow banyak blog sukan, terutamanya berkaitan dengan bola. Kat bawah ni adalah sebahagian blog yg aku suke baca sambil menghisap rokok barang sebatang.

Tuesday, October 18, 2011

Hukum Hudud


"Siapalah kita di hadapan Allah (SWT), untuk mengatakan ‘tidak atau tunggu’; sedangkan undang-undang (Islam)  bukan baru sahaja digubal, tetapi telah termaktub di dalam Al-Quran dan Al-Hadis semenjak dari 1,400 tahun dan lebih lagi. " 

Monday, October 03, 2011

Senyum... X Perlu Kata Apa-Apa

Semua da tau keputusan Merseyside Derby. Abam Gerrard punca kebangkitan. Tunggu ya 15 Oktober ni!!!

Thursday, September 29, 2011

Al Fatehah Memali

Entah kenape sekarang ini aku malas sangat nak update blog nih..Tapi sebenarnye banyak yang berlaku sebulan dua ini. Selepas Ramadhan, Syawal menjelma. Kehidupan harus diteruskan. Aku berdoa semoga dalam apa jua yg aku lakukan, supaya ianya mendapat keredhaan Allah s.w.t.

Baru² ni aku jumpe satu laman sesawang yang menarik - http://vimeo.com/19737755

Video ni betul² membuktikan kekejaman kerajaan dan menjadi satu kewajipan aku untuk melawan!!!

Friday, September 09, 2011

Selamat Hari Raya!


Tiada apa yang lebih bermakna di pagi raya apabila dapat menatap wajah suci kedua orang tua ku! 
Absolutely PRICELESS!!!  

Wednesday, August 10, 2011

Monday, August 01, 2011

Selamat Tinggal Brazil!


Terasa lama tidak mengupdate blog. Agaknye cerita2 biase shj, lagipun facebook sebagai teman buat ganti blog. Tapi kali ni nak menaip panjang dari biasa. Cerita apa? Pastinya berkisar tentang bolasepak. Bukan Liverpool, tapi Skuad Harimau Malaya. Masih terasa lagi kekecewaan 2 malam yang lepas. Kenapa?

Saturday, June 25, 2011

Ping Pong JUARA!!!


Sukan ILJTM Se-Malaysia kali ni melakar sejarahnya yg tersendiri apabila Pasukan Ping Pong ILP Ledang telah menjadi JUARA buat julung kalinya. Bermula tertubuhnya ILP Ledang pada tahun 2000, hanya pada kali ini kami menjadi juara. Secara peribadi, inilah pencapaian terbaik sya di ILP sejak tahun 2005 dalam membawa dan mengharumkan nama ILP Ledang di ILJTM Se-Malaysia.

Sunday, May 15, 2011

Pulau Besar Melaka - Anugerah Terhebat Tanah Melayu

Sabtu lepas 14 Mei, oleh sebab x de kursus 1 Malaysia, me and wife planning untuk jalan2 sekitar Melaka. Destinasi kali ini ialah Pulau Besar. Dari ILP lebih kurang 50 - 60 km perjalanan satu hala dan satu-satunya jalan menuju ke Pulau adalah dengan menaiki feri melalui jeti Anjung Batu berdekatan dengan "The Famous Sea Food of Umbai".  RM 14 per head utk pergi-balik. Feri ke pulau berjadual, walaupun begitu rezeki kami agak baik sebab sampai2 saje terus bole naik feri. Kalau ikut jadual feri waktu tu belum berlepas lagi. Selain bersiar-siar kami mengambil kesempatan untuk melawat / menziarahi Makam Sultanul Ariffin. Siapa dia Sultanul Ariffin tu? Sila lah rajinkan jari anda ke google atau bole saje rujuk kat sini http://ms.wikipedia.org/wiki/Pulau_Besar,_Melaka. 

Tiket Feri ke Pulau Besar

Monday, May 02, 2011

Kursus 1 Malaysia

Kepada sesiapa yang x tahu, antara objektif Latihan / Kursus 1 Malaysia ialah selepas dari menjalani mana-mana kursus 1 Malaysia, peserta tersebut boleh menambah pendapatan sampingan dan ianya mengutamakan penglibatan peserta dari masyarakat komuniti setempat. Jadi, pada 23 - 24 April yang lalu, tenaga pengajar I.T ILP Ledang telah menjalankan kursus Microsoft Word di bawah budget 1 Malaysia. Seramai 23 orang peserta telah menyertai kursus ini dengan jayanya.
 

Monday, March 21, 2011

Friendly TM Segamat

17hb Mac yg lepas, telah pun selamat pertandingan persahabatan ping pong dan dart antara ILP Ledang dengan TM Segamat. Seperti pertemuan sebelum ni, keputusan memihak kepada TM Segamat. Pon begitu, terdapat peningkatan secara keseluruhannya..Aku malas nak tulis panjang...tengok je la gamba..kalu nak tgk lagi bole pegi kat sini http://xtvt-ilp-ledang.blogspot.com/2011/03/perlawana-persahabatan-ilp-ledang.html

Tuesday, March 15, 2011

Football Master 2011 Stadium Putra


13 March 2011, bukan selalu Football Legend datang ke Malaysia. Ini adalah salah satu darinya. Bertempat di Stadium Putra Bukit Jalil, EPL Master, Man Scum Master, Liverpool Master dan Malaysian Master bertanding untuk merebut kejuaraan Football Master tahun ini. Memang meriah, terutamanya bila majoriti yang datang adalah penyokong Liverpool disekeliling anda. Game bermula jam 4.30 ptg dan berakhir pada jam 8.00 malam. Standard Chattered selaku penaja utama berbesar hati memberi gift kepada setiap penyokong yang hadir.

Sunday, March 06, 2011

Jalan-Jalan 5 Mac 2011 Sesi Petang


Lama dah tak gi mandi Gunung Ledang, kebetulan adik ipar ngan anak buah datang menziarah memang tak lepas peluang nih. Ingat nak gi Sg Bantang area Bekoh, mak aih jauh la pulak. Pegi dekat2 cukuplah..Ade snap gambar sikit...

Saturday, March 05, 2011

26 Februari 2010 - 2nd Half

Baru ade mase nak update blog. Lepas je gi LSCM club house terus pulak ke Sunway Piramid. Kenapa? Kalau anda suka membaca info tentang bola pasti tau jawapannya. UEFA Champion League Trophy (Original beb..bukan replika atau local macam jersi siam) berada di Malaysia dan akan menghabiskan pengembaraannya hampir sebulan disini.

Monday, February 28, 2011

26 Februari 2010

Sabtu lepas memang berjalan seharian. Selepas selesai kerja di rumah, jam 12 tghari terus pergi ke Rumah Kelab LSCM bertempat di Shah Alam. Memula tgk mcm ramai orang kat sane, rupenya sebelah luar ade  ca-ya-nun-alif buat kenduri makan2. Bila masuk dalam rupanya kengkawan Tropika Corner daa..

Abg Azmi, Kak Muiz, adik Muaz lepas tu pekerja mulut bising (sape ntah name die). Tak lama lepas tu ade member datang (sorry lupe name) setengah jam pas tu along ngan Arel sampai. Jadi si Arel biasalah, kamera orang kamera die, bagus gak die tolong snap gambar..hehehehe...

Thursday, February 24, 2011

Malaysia Under 23 Road to Olympic - Malaysia 20 Pakistan 0

Aku cuma nak kongsikan maklumat berkaitan format pertandingan skuad bolasepak Malaysia dalam perjalanan mereka ke London 2012. Walaupun aku rasakan pasukan negara kita agak susah nak qualifiy memandangkan ranking pasukan berdasarkan kepada keputusan pusingan kelayakan dan pusingan akhir Olimpik 2008 Beijing. Ranking 1-13 layak terus ke Pusingan 2. Ranking 14-35 bermain di Pusingan 1.

Ranking 1-13 (13 pasukan): South Korea, Australia, China, Japan, Iraq, Bahrain, Qatar, Saudi Arabia, North Korea, Syria, Lebanon, Uzbekistan dan Vietnam

Ranking 14-35 (22 pasukan): Kuwait, Thailand, Oman, UAE, Iran, Malaysia, Indonesia, Yemen, Hong Kong, Jordan, India, Pakistan, Myanmar, Maldives, Palestine, Singapore, Bangladesh, Turkmenistan, Tajikistan, Chinese Taipei, Kyrgyzstan dan Sri Lanka.

Saturday, February 19, 2011

Saturday, February 12, 2011

---smile---

rite now..I'm no mood in writing...much things happen for the past two weeks..
no 1. Public Holidays come again..Chinese New Year and I took leave from Wednesday until 6 days.
no 2. My sister get married during that time at Perak.
no 3. Went to Penang.
n0 4. Heavy Traffic Jam during on the way to Petaling Jaya (Of koz from Penang With Love)
no 5. Chelsea 0 - Liverpool 1 (I'm keep smiling all-nite-looooooooooonnnnngggggggg.....zzzzzzz)
Can check out at my loving sister blog at chittaboohannah.blogspot.com

Monday, January 31, 2011

Alan Hansen: Fernando Torres is a shadow of the player he was, and Liverpool have a major decision to make

When Liverpool’s fans were faced with the prospect of losing Steven Gerrard to Chelsea in 2004 and in 2005, the majority were almost resigned to the idea that he would want to leave Anfield.

Monday, January 24, 2011

Bagaimana cara untuk menjinakkan serigala

Hmmm....21hb yg lepas, sya dan wife yg paling setia pergi ke bandar tasik puteri. Buat ape ye kat sane? Kami pergi membersihkan rumah, mengemop lantai, menebas lalang dan lain-lain..apa kaitannya dengan serigala? Owh..itu senang je...22hb nye pulak, selepas solat maghrib (solat tiang agama!) kami pergi ke Tropika Corner bagi menonton cara-cara untuk menjinakkan wolves di kandangnye.

Best ke kat sane? haaisshh..malas nak cite panjang...nasib baik kamera tertinggal, kalu x dengan video skali aku upload...


Abg : ambik gambo abg elok2 ye, abg nak gi nyanyi
baby : nyanyi bole dapat hadiah emas ye bang?
Abg : .............


Nanananananana....


1 big happy family


Abg : ensem x abg?
Baby : ...sangat hensem, tapi terbalik tu bang
Abg : lantak la...bukannye abg perasan, yg penting ensem..hehehe


haaa..ni baru betul

Wednesday, January 12, 2011

Tropica Cafe FA Cup 3rd Round 09.01.2011


Kenapa Liverpool FC begitu mengujakan?
coz You'll Never Walk Alone...

Saturday, January 01, 2011

Selamat Tahun Baru 2011


Salam Tahun Baru 2011 untuk semua pengunjung laman blog sya. 
Terima kasih Allah atas segalanya. 
Semoga tahun 2011 ini lebih bermakna.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...